Wit Sonora Tarwe Zuurdesembrood – Breadtopia

Witte sonora-tarwe was waarschijnlijk de eerste tarwe die in Amerika groeide. Het werd eind 1600 door een jezuïet-missionaris naar de Sonora-woestijn gebracht en geïntroduceerd bij de Pima-indianen in de regio die het begonnen te cultiveren en dat nog steeds doen. Deze tarwe staat bekend om het maken van zachte, smaakvolle tortilla’s en het toevoegen van een lichte nootachtigheid aan soepen, stoofschotels en salades wanneer ze in hun geheel of als gebroken tarwe worden gekookt.

Het blijkt dat met wit sonorameel ook heerlijk brood wordt gemaakt met een heerlijke smaak en textuur als het alleen wordt gebruikt, maar nog meer als je een beetje diastatisch gerstemoutpoeder en ascorbinezuur aan het deeg toevoegt. De eerste verhoogt de omzetting van zetmeel in suiker, waardoor de Maillard-reactie of karamelisatie van de korst wordt gestimuleerd. Dit laatste verstevigt het glutennetwerk en maakt het deeg handelbaarder en beter in staat om een ​​broodvorm vast te houden.

Eindrecept met optionele toevoegingen

Diastatische mout en geschaafde vitamine C-tablet

[Jump to recipe]

Met een laag glutenvormingspotentieel wordt witte sonora niet als een ideaal broodmeel beschouwd, maar mijn resultaten met alleen volkoren wit sonora tarwemeel waren eigenlijk best goed, wat een brood opleverde dat ongeveer net zo lang en open was als dit 100% volkoren Kamut-brood .

Proefgebak zonder toevoegingen

Nadat ik een basislijn had vastgesteld van geen toevoegingen aan deeg, was ik benieuwd naar de impact van diastatisch gerstemoutpoeder en ascorbinezuur in het deeg. Dit zijn toevoegingen die ik heb geleerd in deze blogpost: Brood bakken met tarwe met een laag glutengehalte. Het verschil was dramatisch. Het brood werd hoger gebakken, de kruimel was taaier en de korst was meer gekarameliseerd.

Hier is een korte video die de derde ronde van strekken en vouwen van de twee deegsoorten laat zien. Je kunt zien hoeveel elastischer het deeg met de toevoegingen is door het ascorbinezuur.

De fermentatietiming en expansie van beide baksels was vergelijkbaar, hoewel ik het eerste deeg wat verder liet gaan in de bulkfermentatie. Het deeg zonder toevoeging was ook erg moeilijk te vormen, waardoor er meerdere rondes van hervormen nodig waren om voldoende spanning te krijgen om een ​​buisvorm te behouden, en zelfs dan ziet dit deeg er meer “ingegoten” uit in de rijsmand.

Het brood met de deegtoevoegingen staat rechts op de volgende twee foto’s.

Toevoegingen zijn groter en iets meer gesloten kruim

Additions heeft meer scorebloei en korstkleur

Mini oven
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart