Beschuitbollen zijn eenvoudige poreuze bakplaatcakes die tijdens theetijd in het VK en daarbuiten worden gegeten. Gemaakt met slechts een paar ingrediënten, benadrukken ze de smaak van het graanmeel dat je kiest en je fermentatiebenadering, zuurdesem of gist. Bakpoeder maakt ook deel uit van het rijsproces, waardoor er veel luchtbellen ontstaan die door het beslag springen en gaten aan de bovenkant van de crumpet achterlaten. Als je eenmaal onder de knie hebt hoe heet je pan moet maken en hoe hoog je het beslag moet gieten (het wordt in ringen gekookt), zijn beschuitbollen zo gemakkelijk te maken en absoluut heerlijk met boter en jam die in het sponsachtige oppervlak is gesmolten.
Kooktips
Het kostte me een paar batches om erachter te komen hoe ik goede beschuitbollen kon maken en dit zijn de belangrijkste dingen die ik heb geleerd:
Zorg dat de pan heet genoeg is om zacht te sissen als je het beslag erin giet, en zet het vuur dan lager voor de rest van het koken. Als je de beschuitbollen te snel kookt, zullen de bodems verbranden voordat de bovenkanten gaar zijn.
Vul de ringen niet meer dan een centimeter (ongeveer 3/8 inch) hoog. Als u te hoog vult, zal de onderkant van de crumpet opnieuw verbranden voordat de bovenkant gaar is.
Laat de bovenkant van de beschuitbollen doorborrelen en uitdrogen voordat je de optie om te draaien overweegt, tenzij de bodems natuurlijk verbranden. Als je te snel omdraait, sluit de bovenkant zich af en heb je geen klassieke beschuitbollen met gaten waar boter in kan smelten.
Gebruik je spatel en reukvermogen om te weten of de bodems van de beschuitbollen branden. Als dit gebeurt, verlaag dan het vuur van de pan en/of de crumpethoogte voor de volgende ronde.
Zuurdesem versus gist
In de receptopties voor beschuitbollen hieronder is het belangrijkste onderscheid of je instantgist of zuurdesemstarter gebruikt, omdat dit het beslagopbouwproces en de hoeveelheid bakpoeder en zout verandert (de zuurdesemversie gebruikt meer bakpoeder en dus minder zout). Afgezien daarvan, je kunt meelsoorten vervangen Zoals jij het graag wilt. Onderstaande beschuitbol met volkoren speltzuurdesem is gemaakt door een deel van mijn starter voor alle doeleinden de avond ervoor te voeren met 110 g speltmeel en 110 g water.
Voor zuurdesem beschuitbollen je kunt weggooi uit je koelkast gebruiken of starter die je na een voeding laat verdubbelen. Je wilt wel dat de starter wat zuurgraad heeft en niet vlak ervoor wordt gevoerd, omdat een deel van de beschuitbolbellen ontstaat door de reactie tussen het zuur in je zuurdesemstarter en het bakpoeder. Extra bellen komen van de reactie van warmte en bakpoeder, en de CO2 van de fermentatie in de starter.
Met beschuitbollen van gistkrijg je wat bubbels van ongeveer 30-60 minuten gistfermentatie nadat je het beslag hebt gemengd, en van de reactie tussen de hitte en het bakpoeder.
Zuurdesem Beschuitbollen (Ook Gist)
Zelfgemaakte beschuitbollen vormen een smakelijke, eenvoudige snack of ontbijt. Met hun sponsachtige textuur en met gaten bedekt oppervlak absorberen ze gesmolten boter en jam en laten ze de smaak zien van het meel waarmee je ze maakt. Hier zijn recepten voor bloem voor alle doeleinden en volkoren beschuitbollen van spelt, met zuurdesem- of gistfermentatie.
Ingrediënten
Zuurdesem
Gist
Instructies
Zuurdesem Beslag
- Bouw minimaal 220 gram rijpe of overrijpe (weggooi) starter op. Dit kan indien nodig de avond ervoor met een grote voeding worden gedaan.
- Vet de ringen in en verwarm je gietijzeren of anti-aanbakpan op het fornuis op middelhoog vuur gedurende de 3-5 minuten die nodig zijn om het beslag te mengen. In een pan van 25 cm passen drie ringen tegelijk.
- Combineer het water, bakpoeder en zout in een kom en klop tot het is opgelost.
- Voeg de zuurdesemstarter toe en klop nogmaals goed door.
- Ga naar de kookinstructies hieronder.
Gistbeslag
- Combineer het water en de instantgist in een middelgrote kom en laat de gist oplossen en bloeien indien gewenst.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng goed.
- Dek af en laat het beslag 30-60 minuten rijzen op een warme plek tot het oppervlak bedekt is met kleine belletjes.
- Vet de ringen in en verwarm je gietijzeren of anti-aanbakpan een paar minuten op het fornuis op middelhoog vuur. In een pan van 25 cm passen drie ringen tegelijk.
Koken
- Giet ongeveer 1 cm of minder beslag in elke ring. Ik heb hiervoor een gedeeltelijk gevulde ijsschep gebruikt.
- Zet het vuur van de pan lager en laat aan één kant slechts ongeveer 7 minuten koken of tot de bovenkant van de beschuitbollen geen natte plekken meer heeft en vol gaatjes zit. (Zie de video hierboven.) Als alleen de randen van de beschuitbollen er droog uitzien, kun je de ringen met een tang verwijderen.
- Het omdraaien van de beschuitbollen is optioneel als je er bovenop wilt bruinen. Als de bodem begint te branden voordat de bovenkant droog/gekookt is, kun je de beschuitbollen voortijdig omdraaien. Ze zullen niet zoveel gaten hebben, maar voor je volgende ronde weet je dat je het vuur van de pan lager moet zetten en mogelijk ook de ringen minder moet vullen.
- Vet de ringen opnieuw in en bak de rest van het beslag.
- Serveer onmiddellijk terwijl het warm is of toast als het later wordt geserveerd. Bewaar in een afgesloten bak bij kamertemperatuur gedurende enkele dagen en vries eventueel overgebleven beschuitbollen in.