Soms zijn de eenvoudigste vakantiekoekjes het meest bevredigend, hoewel geplette zuurstokken en zeven lagen van ingrediënten kan ook leuk zijn. Deze elegante zandkoekkoekjes hebben een perfecte balans tussen meel, boter, suiker en kruiden. Technisch gezien is dit geen zandkoekdeeg vanwege het ei in de ingrediënten, maar dat is om een ideaal deeg te maken voor het gebruik van een reliëf deegroller en dat de afdruk levendig blijft tijdens het bakproces.
Ik heb dit recept getest met bloem voor alle doeleinden en met volkoren speltmeel, en beide versies produceren malse koekjes die oplossen in je mond. De gemalen kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel smaken heerlijk, maar je kunt ook spelen met andere verhoudingen of andere kruiden zoals kardemom, foelie, piment en steranijs.
De kruiden vallen iets meer op in de bloemkoekjes voor alle doeleinden, terwijl in de speltkoekjes de kruiden worden gecombineerd met de nootachtigheid van deze erfstuktarwe. Verrassend genoeg hebben beide deegsoorten dezelfde hydratatie nodig. Andere tarwevariëteiten kunnen ook worden gebruikt, hoewel je misschien een paar extra theelepels water of bloem moet toevoegen, afhankelijk van hoe het deeg aanvoelt als je er een bal van maakt voordat je het gaat koelen.
Gekruide Reliëf Shortbread Koekjes
Probeer deze eenvoudige en elegante koekjes met reliëf voor de feestdagen. Ze zijn mals en boterachtig met een mooie mix van kruiden, en als je de speltversie bakt, ook wat volkoren nootachtigheid. Deze gekruide zandkoekkoekjes zijn leuk om uit te rollen, te ciseleren met patronen en in elke gewenste vorm te snijden.
Voorbereidingstijd
1 uur, 15 minuten
Totale tijd
1 uur, 29 minuten
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur (14 el)
- 150 g poedersuiker (1 1/4 kopjes)
- 1/2 tl gemalen kaneel
- 1/2 theelepel gemalen gember
- 1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 snufje zout
- 1 ei
- 2 tl vanille-extract (8,4 gram)
- 400 gram bloem voor alle doeleinden of volkoren speltmeel (3 kopjes)
Instructies
Deeg Voorbereiding
- Roer de boter, suiker, kruiden en snufje zout tot een gladde massa. Je kunt dit doen met een keukenmixer en paddle-opzetstuk, of met de hand met een kom en een stijve spatel.
- Voeg het ei en het vanille-extract toe en blijf mixen tot alles goed gemengd is.
- Voeg op lage snelheid de bloem toe en meng tot het deeg in stukjes is maar geen poederachtige stukjes heeft (zie fotogalerij). Als het deeg nog poederachtig is, voeg dan 1-2 theelepels water toe. De grootte van het ei, het watergehalte van verschillende merken boter en de vochtigheid van de bloem kunnen aanleiding geven tot aanpassingen.
- Vorm van het deeg 1 of 2 ballen (twee als je een klein werkoppervlak hebt), wikkel ze in en laat ze ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.
Rollen en bakken
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg met een gewone deegroller uit tot een dikte tussen 1/4 inch en 1 cm.
- Bebloem de bovenkant van het deeg licht en strijk de bloem glad met je hand.
- Lijn de embossing-deegroller uit met de rand van het deeg, druk met matige en gelijkmatige druk naar beneden en rol het patroon in het deeg. Als de randen van het deeg dunner worden, knip dit dan af en rol het opnieuw uit met andere stukjes zodat de koekjes gelijkmatig bakken.
- Doop je koekjessnijder in bloem en druk je koekjes eruit, of snijd het deeg in een rooster met een scherp mes om rechthoeken of vierkanten te maken.
- Als je een koekjessnijder gebruikt, vorm dan de restjes opnieuw tot een bal. En als het deeg warm en plakkerig is, laat het dan afkoelen in de koelkast voordat je het weer uitrolt.
- Nadat je een bakplaat met koekjes hebt gevuld, laat je deze 15-30 minuten in de koelkast afkoelen. Het is niet nodig om het blad te bedekken.
- Verwarm je oven voor op 350F terwijl de gevormde koekjes afkoelen.
- Bak elk vel koekjes ongeveer 14 minuten. De timing hangt af van hoe dun je de koekjes hebt uitgerold. Als ze klaar zijn, zien de toppen er niet meer nat uit en zijn sommige randen goudgeel. Je kunt ook onder een van de koekjes kijken om de kleur te controleren, die ook lichtbruin moet zijn.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een afgesloten bak.