Gistbrood voor alle doeleinden voor beginners – Breadtopia

Veel mensen houden van het idee van warm vers brood, maar proberen het nooit te bakken omdat het proces zo tijdrovend, gecompliceerd en zelfs magisch lijkt. Brood is geweldig en magisch, maar het maken van een eenvoudig gistbrood is echt niet moeilijk. Hier is een recept dat je belangrijke tips geeft, je door de stappen leidt en een heerlijk en geurig brood oplevert.

Je gebruikt ingrediënten en spullen die je waarschijnlijk al hebt, en het hele proces duurt minder dan drie uur – waarvan de meeste gewoon wachten tot het deeg rijst. Dit is misschien het enige brood dat je ooit bakt of dit kan je springplank zijn om uiteindelijk allerlei soorten brood te bakken met verschillende meelsoorten en zelfs zuurdesemzuurdesem.

[Jump to recipe]

Je gist controleren

Sommige nieuwe bakkers maken zich zorgen over het gebruik van gist omdat ze hebben gehoord dat het een bepaalde kamertemperatuur vereist of dat het dood kan zijn voordat ze zelfs maar het pakje openen en alle moeite, anticipatie en ingrediënten voor het bakken van brood kunnen worden verspild. De waarheid is dat een gistdeeg kan rijzen in een breed temperatuurbereik, van een koelkast tot een hittegolf; het verschil zit in hoe lang het deeg moet rijzen. Koud deeg rijst langzamer dan warm deeg, maar de uiteindelijke broden zijn beide geweldig.

En wat dode gist betreft, dit kan inderdaad gebeuren, maar je kunt altijd de levendigheid van de gist controleren voordat je hem gebruikt om er zeker van te zijn dat hij in orde is, en we geven instructies voor het uitvoeren van deze eenvoudige test van 5 minuten in het onderstaande recept. Het is vermeldenswaard dat veel mensen dezelfde verpakking SAF Instant Gist meerdere jaren in hun vriezer bewaren en dat de gist geen tekenen van vertraging vertoont.

Gisttest van vijf minuten

Hoeveel moet het deeg rijzen?

Het tweede dat nieuwe bakkers zorgen baart, is timing. Als een recept zegt dat het deeg voor de eerste keer rijzen in 1-2 uur moet verdubbelen, is het dan een of twee? En hoe ziet verdubbeling er eigenlijk uit in een kom? Het antwoord is dat de timing van de expansie afhangt van de temperatuur van het deeg, en het kan zelfs minder dan een uur of zelfs meer dan twee uur duren! Het deeg hoeft ook niet precies te verdubbelen, het kan iets kleiner of groter zijn, maar je kunt bijhouden waar je deeg in je kom rijst en leren van elk baksel.

Hier zijn enkele foto’s van de beoogde uitzetting van dit deeg tijdens de eerste en tweede rijs. Mijn deeg was warm en de eerste rijs duurde 1 uur en de tweede rijs duurde 30 minuten. Als ik koud water in het deeg had gebruikt en het deeg in een koude keuken had laten staan, zou de timing langer zijn geweest.

Uitbreiding van het eerste deeg

Expansie van tweede rijsdeeg

Nauwelijks over de panrand gerezen

Eenvoudig vormgeven

Dit is een relatief nat deeg, waardoor het sneller gist en een lichtere, luchtige textuur heeft tijdens het bakken. Je vormt dit deeg in een broodvorm na de eerste rijs met natte vingers, in de kom en de broodvorm. Dit maakt het relatief eenvoudig en knoeivrij, omdat je het deeg grofweg vormt, het naar de ingevette broodvorm verplaatst en het vervolgens in een buisvorm stopt. Zie de korte video hieronder voor een demonstratie.

Opties voor broodpannen

Ik heb voor dit recept een middelgrote Amerikaanse broodvorm gebruikt. Het is 9 x 5 x 2,75 inch en ongeveer hetzelfde volume als glazen broodpannen van 1,5 liter.

Glas heeft meer tijd nodig om op te warmen dan aluminium, dus u moet de baktijd verlengen als u een glazen pan gebruikt. Bedek het brood met aluminiumfolie als het buitensporig bruin begint te worden voordat de binnenkant 190F bereikt.

Als je een pan van een andere maat hebt, kun je deze veelgestelde vragen lezen om te leren hoe je een recept schaalt, of bak gewoon deeg van deze maat in je pan en bereid je voor op een andere pasvorm, laag en breed in de pan of overlopend.

Extra uitzetting tijdens het bakken

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Mini-Oven.nl
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart