Veel mensen houden van het idee van warm vers brood, maar proberen het nooit te bakken omdat het proces zo tijdrovend, gecompliceerd en zelfs magisch lijkt. Brood is geweldig en magisch, maar het maken van een eenvoudig gistbrood is echt niet moeilijk. Hier is een recept dat je belangrijke tips geeft, je door de stappen leidt en een heerlijk en geurig brood oplevert.
Je gebruikt ingrediënten en spullen die je waarschijnlijk al hebt, en het hele proces duurt minder dan drie uur – waarvan de meeste gewoon wachten tot het deeg rijst. Dit is misschien het enige brood dat je ooit bakt of dit kan je springplank zijn om uiteindelijk allerlei soorten brood te bakken met verschillende meelsoorten en zelfs zuurdesemzuurdesem.
Je gist controleren
Sommige nieuwe bakkers maken zich zorgen over het gebruik van gist omdat ze hebben gehoord dat het een bepaalde kamertemperatuur vereist of dat het dood kan zijn voordat ze zelfs maar het pakje openen en alle moeite, anticipatie en ingrediënten voor het bakken van brood kunnen worden verspild. De waarheid is dat een gistdeeg kan rijzen in een breed temperatuurbereik, van een koelkast tot een hittegolf; het verschil zit in hoe lang het deeg moet rijzen. Koud deeg rijst langzamer dan warm deeg, maar de uiteindelijke broden zijn beide geweldig.
En wat dode gist betreft, dit kan inderdaad gebeuren, maar je kunt altijd de levendigheid van de gist controleren voordat je hem gebruikt om er zeker van te zijn dat hij in orde is, en we geven instructies voor het uitvoeren van deze eenvoudige test van 5 minuten in het onderstaande recept. Het is vermeldenswaard dat veel mensen dezelfde verpakking SAF Instant Gist meerdere jaren in hun vriezer bewaren en dat de gist geen tekenen van vertraging vertoont.
Hoeveel moet het deeg rijzen?
Het tweede dat nieuwe bakkers zorgen baart, is timing. Als een recept zegt dat het deeg voor de eerste keer rijzen in 1-2 uur moet verdubbelen, is het dan een of twee? En hoe ziet verdubbeling er eigenlijk uit in een kom? Het antwoord is dat de timing van de expansie afhangt van de temperatuur van het deeg, en het kan zelfs minder dan een uur of zelfs meer dan twee uur duren! Het deeg hoeft ook niet precies te verdubbelen, het kan iets kleiner of groter zijn, maar je kunt bijhouden waar je deeg in je kom rijst en leren van elk baksel.
Hier zijn enkele foto’s van de beoogde uitzetting van dit deeg tijdens de eerste en tweede rijs. Mijn deeg was warm en de eerste rijs duurde 1 uur en de tweede rijs duurde 30 minuten. Als ik koud water in het deeg had gebruikt en het deeg in een koude keuken had laten staan, zou de timing langer zijn geweest.
Eenvoudig vormgeven
Dit is een relatief nat deeg, waardoor het sneller gist en een lichtere, luchtige textuur heeft tijdens het bakken. Je vormt dit deeg in een broodvorm na de eerste rijs met natte vingers, in de kom en de broodvorm. Dit maakt het relatief eenvoudig en knoeivrij, omdat je het deeg grofweg vormt, het naar de ingevette broodvorm verplaatst en het vervolgens in een buisvorm stopt. Zie de korte video hieronder voor een demonstratie.
Opties voor broodpannen
Ik heb voor dit recept een middelgrote Amerikaanse broodvorm gebruikt. Het is 9 x 5 x 2,75 inch en ongeveer hetzelfde volume als glazen broodpannen van 1,5 liter.
Glas heeft meer tijd nodig om op te warmen dan aluminium, dus u moet de baktijd verlengen als u een glazen pan gebruikt. Bedek het brood met aluminiumfolie als het buitensporig bruin begint te worden voordat de binnenkant 190F bereikt.
Als je een pan van een andere maat hebt, kun je deze veelgestelde vragen lezen om te leren hoe je een recept schaalt, of bak gewoon deeg van deze maat in je pan en bereid je voor op een andere pasvorm, laag en breed in de pan of overlopend.
Gistbrood voor alle doeleinden voor beginners
Hier is een recept voor versgebakken brood met eenvoudige ingrediënten en spullen die je waarschijnlijk al in je keuken hebt staan. De tijdsbesteding is minimaal en een vormgevingsvideo en foto’s van voor en na het deeg leiden je door de delen van het proces die lastig zijn voor beginners.
Ingrediënten
- 1/4 kopje lauw water (60 gram)
- 2 1/4 theelepel instantgist (1 pakje of 9 gram)
- 1 tl suiker (5 gram)
- 1 1/4 kopjes lauw water (300 gram)
- 3 1/2 kopjes bloem voor alle doeleinden (455 gram)
- 1 1/2 theelepel zout (9g)
Instructies
Controleer (“bloei”) de gist
- Meng in een kleine kom 1/4 kopje lauw water met een theelepel suiker. Als je een thermometer hebt, streef dan naar minder dan 110F. Giet de instantgist op het water-suikermengsel en laat alles 5 minuten staan. De gist moet schuimig worden, zoals op de foto hierboven met het opschrift “Gisttest van vijf minuten”. Als je gist niet binnen 5 minuten bloeit (schuimt), heb je misschien wat dode gist die je wilt vervangen voordat je verder gaat met het recept.
Mix en eerste opkomst
- Combineer bloemgist met de rest van de ingrediënten en mix tot alles goed is opgenomen. Dek af en laat 1-2 uur staan tot het ongeveer verdubbeld is in omvang. Zie foto hierboven voor doeldeeguitbreiding. Gebruik voor het kortere einde van het tijdsbestek warm water om het deeg te mengen (1 kop koud gemengd met 1/4 kop kokend) en plaats het deeg ergens warm maar onder 85F om te rijzen (bijvoorbeeld de binnenkant van uw oven met het licht aan ).
Shape en Second Rise (ook bekend als Final Proof)
- Vet je broodvorm licht in. Schep met vochtige vingers het deeg weg van de randen van de kom tot het een kleinere bal is. Nadat je je vingers weer nat hebt gemaakt, til je het deeg uit de kom en plaats je het in de broodvorm. Spreid het uit in de pan en strijk de bovenkant van het deeg glad met wat meer water.
- Dek het deeg af en laat het 30-60 minuten rijzen of tot het net boven de broodvorm uitsteekt. Zet het niet in de verlichte oven om te rijzen, want de oven zal gedurende deze tijd voorverwarmen. Zie de foto’s hierboven voor de doeluitbreiding van het deeg in de pan.
- Begin ongeveer 20 minuten voordat de tweede rijs is voltooid, met het voorverwarmen van de oven tot 425F met een rek één positie hoger dan de laagste.
- Als het deeg klaar is met de tweede rijs, kun je het scoren als je wilt. Bestuif het deegoppervlak met bloem zodat het mes van je kreupel of mes niet blijft haken.
Bakken
- Zet de broodvorm in de voorverwarmde oven op het op één na laagste rek en bak voor:
- 15 minuten bij 425F
- 15 minuten bij 375F
- 5 minuten uit de pan, direct op het rek, op 375F
- De interne temperatuur van het brood moet ten minste 190F zijn als het klaar is.
- Het brood kan onweerstaanbaar zijn, in dat geval kunt u het na ongeveer 15 minuten snijden, hoewel de binnenkant op dit moment waarschijnlijk nog een beetje vochtig en ruig is. Het meer “juiste” ding om te doen is om het brood een paar uur te laten afkoelen.
- Nadat het brood volledig is afgekoeld, bewaart u het ongeveer 3 dagen afgedekt of ingepakt op kamertemperatuur; vervolgens in plakjes snijden, in dubbele zak doen en invriezen voor optimale versheid.
Notities
Actieve versus instantgist: Als je instantgist gebruikt waarvan je weet dat het goed is, kun je de bloeistap overslaan en gewoon je gist en de extra 1/4 kop water toevoegen aan de rest van de ingrediënten. Maar sla de bloeistap niet over als je actieve gist gebruikt. Houd ook rekening met iets langere stijgtijden.
Verschillende soorten meel: Gebruik meer water in het deeg als u een deel of alle bloem vervangt door volkorenmeel of broodmeel. Merk op dat volkorenmeel de neiging heeft om sneller te fermenteren dan witte bloem, en de aanwezigheid van zemelen maakt een volkorendeeg minder rekbaar en het uiteindelijke brood iets minder luchtig. Ook heeft broodmeel de neiging om meer ovenveer te hebben, dus misschien wil je het deeg inkerven om het barsten te beheersen als je deze vervanging maakt.
Het proces uitbreiden met koeling: De gemakkelijkste tijd om het deeg in de koelkast te bewaren is waarschijnlijk ’s nachts nadat het is gevormd en in de broodvorm. Om ervoor te zorgen dat het gevormde deeg niet te hard wordt, gebruik geen warm water of de verlichte oven voor de eerste rijs en plaats de broodvorm in het koudste deel van uw koelkast zodra het gevormd is. Je kunt het deeg dan koud bakken en gewoon een paar minuten toevoegen aan de totale baktijd.
Verlenging van het proces bij kamertemperatuur: Een goede manier om de rijstijd bij kamertemperatuur te verlengen, is door koud water en heel weinig gist te gebruiken (1/8 – 1/4 theelepel). Het deeg heeft dan 8-12 uur nodig om te rijzen terwijl je slaapt of de hele dag buiten bent. Mogelijk moet u wat vallen en opstaan doen op basis van uw keukentemperatuur om erachter te komen welke hoeveelheid gist u het beste kunt gebruiken.