Op nieuwjaarsdag zijn we aan het eten erwten voor penny’s, greens voor dollars en maisbrood voor goud. Ik verwijs naar de zuidelijke gewoonte om erwten met zwarte ogen te eten op nieuwjaarsdag, vaak geserveerd met boerenkool en maisbrood, voor geluk en voorspoed. U kunt meer leren over de traditie in deze “Southern Living” artikelen hier is een recept Ik hou van erwtensoep met zwarte ogen. Het heeft zelfs tomaten, die samen met al dat fortuin een goede gezondheid zouden moeten brengen.
Breadtopia heeft hier al een relatief traditioneel maisbroodrecept. Het maakt gebruik van versgemalen maïs en wit sonora-tarwemeel, maar in de winkel gekocht maïsmeel en bloem voor alle doeleinden zijn ook opties. Voor dit recept heb ik besloten om de maisbrood veganistisch te maken en rode maïs te gebruiken voor een andere kleur en diepe maïssmaak.
De Bloody Butcher-maïs die ik voor dit maisbrood heb gemalen, is een mix van donkerrood, oranje en geel. Deze maïsvariëteit wordt geteeld in de VS en stamt net als maïs die over de hele wereld wordt verbouwd af van landrasvariëteiten in Mexico die duizenden generaties selectief zijn gekweekt om zich aan te passen aan de lokale omstandigheden. Dit en meer leerde ik uit het boek “Massa”, door Jorge Gaviria, dit afgelopen jaar gepubliceerd.
In dit recept kun je ook andere soorten maïs gebruiken en zelfs masa harina, oftewel genixtamaliseerde maïsmeel. Masa harina is echter meer absorberend dan gewoon maïsmeel, dus je hebt waarschijnlijk meer vloeistof nodig in het beslag. Het is ook prima om niet-veganistische melk, boter en ei in dit recept te gebruiken als je dat liever hebt, evenals volkorenmeel in plaats van bloem voor alle doeleinden.
Hier zijn enkele aanvullende brood- en tortillarecepten met maïsmeel die je misschien leuk vindt:
Huisgemalen Maïsbrood
Maïspap en rozemarijnzuurdesem
Broa de Milho (Portugees maïs- en roggebrood)
Anadamabrood (brood met maïs en melasse uit New England)
Maïs Cheddar Jalapeño Zuurdesem
Witte Sonora-tarwe en blauwe maïszuurdesem
Traditionele maïstortilla’s
Vers Gemalen Maïs En Tarwe Tortilla’s
Dit is een heerlijk veganistisch maisbroodrecept dat kleurrijke, versgemalen Bloody Butcher-maïs gebruikt. De veganistische vervangers zijn gemakkelijk te vinden en de maisbrood heeft een mooie textuur en vochtige kruim.
Ingrediënten
- 1 eenheid eivervanger: 1 el/7-10 gram kikkererwtenmeel + 3 el/44 gram niet-zuivelmelk of aquafaba
- 140 gram maismeel bijv. versgemalen bloederige slagermaïs (1 kop)
- 130 gram bloem voor alle doeleinden (1 kop)
- 130 gram suiker (2/3 kop)
- 15 gram bakpoeder (3 tl)
- 5 gram zout (1 theelepel)
- 240 gram niet-zuivelmelk, bijvoorbeeld soja, haver, amandelmelk (1 kop)
- 70 g olie, bijv. lichte olijf-, avocado-, druivenpitolie (1/3 kop)
Instructies
- Vet een 9 “ronde pan of 8” vierkante pan in of bekleed een muffinvorm en verwarm je oven voor op 400 ° F.
- Maal de kikkererwten eerst grof en daarna fijn. Meng het kikkererwtenmeel en 3 eetlepels melkvervanger in een kleine kom en laat ongeveer vijf minuten staan.
- Doe hetzelfde dubbel malen, grof en dan fijn, van de gedroogde maïs.
- Klop in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder en zout door elkaar.
- Roer de olie, niet-zuivelmelk en eiervervanger voorzichtig door de droge ingrediënten tot ze zijn opgenomen.
- Giet het beslag in je voorbereide pan en bak gedurende 25 minuten of tot een tandenstoker die je in het midden van het maisbrood prikt er schoon uitkomt en de randen van het maisbrood goudbruin worden.
- Leg het maisbrood op een snijplank of schaal en serveer warm. Restjes kunnen worden afgedekt en 15 seconden in de magnetron worden opgewarmd.